Örat är ett organ som består av mängder med olika små delar och som ger oss ett av våra starkaste sinnen, hörseln. Vi människor kan uppfatta väldigt många olika sorters ljud med våra öron, men jämfört med de flesta djur så har vi en mycket sämre hörsel. Djur som fladdermus, hundar, katter och mängder av andra däggdjur kan höra många gånger bättre än oss, dessutom hör de ljud inom frekvenser som det mänskliga örat inte kan uppfatta.
Ett mänskligt öra kan normalt uppfatta ljud inom frekvenserna 20 Hz till 20.000 Hz. Låga frekvenser motsvarar djupa och dova ljud medan de höga frekvenserna motsvarar väldigt ljusa och pipiga ljud. Om man får nedsatt hörsel p.g.a ålder eller om man får en hörselskada så kan detta frekvensområde förminskas och hörseln kan generellt bli svagare inom alla frekvenser.
Örats uppbyggnad
Örat är uppbyggt i tre huvuddelar, ytteröra, mellanöra och inneröra.
Ytterörat är den synliga delen som också kallas för öronmusslan. Ytterörat är format som en tratt för att fånga upp ljud som sedan leds in via mellanörat till innerörat. Innerörat skickar sedan signaler som hjärnan kan registrera och uppfatta.
Trumhinnan fungerar som en barriär mellan ytterörat och innerörat. När ljud strömmar in i örat så börjar trumhinnan vibrera och dessa vibrationer sänds in till innerörat via tre olika ben som kallas för hammaren, städet och stigbygeln. Dessa tre ben förstärker vibrationerna som trumhinnan skapar och sänder dem sedan genom en vätska i innerörats hörselsnäcka som sedan uppfattas av känselceller som skickar signaler vidare till hjärnan.
I vårt inneröra finns även balansorgan som hjälper oss att främst balansera huvudet i förhållande till kroppen. Dessa organ kallas för båggångar som är fyllda med vätska och känselceller som känner av hur mycket och hur fort vätskan förflyttar sig i båggångarna.
Vad är ljud?
Ljud består av mekaniska tryckvågor som kan färdas genom både luft, vatten och alla sorters material. Det är de mekaniska tryckvågorna som får organen i öronen att vibrera på olika sätt beroende på vad det är för ljud och vilken frekvens ljudet har. Ljudet kan mätas i två olika mätvärden, decibel och Hertz. Decibel står för ljudets styrka, allts ljudvolymen och Hertz står för ljudets art, allts vilken ton ljudet har.
Ljudets hastighet
Om vi t.ex befinner oss i en dal och gör höga ljud eller om det åskar långt bort, så kan vi uppfatta att ljudet har en lång fördröjning. Detta beror på att ljud transporteras i en viss hastighet beroende på vilket ämne eller material som ljudet sänds genom. Ljudets hastighet i luft vid en temperatur på ca 20 grader kan uppgå till över 1200 km / h. Det finns flera jetplan som kan passera denna hastighet, vilket medför att planet kör fortare än ljudet och därav uppstår det en smäll.
Ljudet transporteras ännu snabbare genom material och vatten. En ljudvåg genom rent stål färdas i nästan 6000 km/h och genom vatten så färdas ljudet i över 5300 km/h
Ej hörbart ljud
Frekvenser utanför 20 – 20.000 Hz kan inte uppfattas av det mänskliga örat. Om frekvensen understiger 20 Hz så kallar man det för infraljud och om ljudet överstiger 20.000 Hz så kallas det för ultraljud. Även om vi inte kan höra dessa ljud så kan vi ändå känna dem, men oftast upplever vi dessa ljud som obehagliga på olika sätt.