Investeringssparkonto (ISK) är en sparform för privatpersoner i Sverige. I ett ISK kan du handla med aktier, fondandelar och vissa andra värdepapper. Exakt hur utbudet ser ut varierar beroende på vilken aktör (till exempel bank, aktiemäklare eller fondmäklare) som du har ISK hos. Det är tillåtet att ha ISK hos flera aktörer samtidigt, så du kan öppna och använda flera konton för att få tillgång till de olika aktörernas utbud.
Avgifter & Courtage
När man väljer vilken aktör man vill ha sitt ISK hos är det viktigt att ta en titt på hela kostnadsbilden, istället för att bara kolla upp vad köp- och säljcourtagen är. Det finns till exempel aktörer där du betalar en årsavgift för att använda ISK konto handelsplattformen.
Här är några tips:
- Vissa aktörer erbjuder olika kontotyper, till exempel en kontotyp för den som mest gör små affärer och en annan kontotyp för den som planerar att investera större klumpsummor. Det är viktigt att välja den kontotyp som passar bäst för just dina planer, så att du inte behöver betala onödigt mycket i courtage eller andra avgifter.
- Det är tillåtet att ha ISK hos flera olika aktörer samtidigt, och detta bör man utnyttja som småsparare. Du kanske får lägst courtage för dina aktieköp hos Aktiemäklare A och lägst courtage för ditt fondsparande hos Bank B.
- Vissa aktörer, till exempel Avanza och Nordnet, ger dig möjlighet att under vissa förutsättningar ägna dig åt courtagefri handel. Detta är en bra lösning för att komma igång med sitt sparande i ISK utan att courtagen naggar kapitalet i kanten.
Skaffa inte ett ISK för långtidsförvaring av pengar
När man precis har sålt av värdepapper i sitt ISK och väntar på rätt tidpunkt att göra en ny investering kan det vara praktiskt att låta pengarna ligga kvar i investeringssparkontot istället för att krångla med att ta ut dem och sedan sätta in dem igen. Däremot rekommenderar vi inte att du använder ditt ISK för långsiktigt sparande i kontanter. I ett ISK betalar du inte skatt baserat på värdeökningar eller realiserade vinster, utan du betalar för själva värdet på tillgångarna i ditt ISK + de insättningar du gjort under beskattningsåret. Ligger det pengar i ditt ISK ingår de alltså i skatteunderlaget. Hade du haft dem i ett vanligt bankkonto istället hade du bara betalat skatt på eventuell räntevinst.
Kolla upp i förväg vilka regler som gäller vid flytt av värdepapper till annat ISK
Vad händer om du inte gillar aktören du har ditt ISK hos och vill få dina värdepapper flyttade till ett ISK hos en annan aktör?
I de flesta fall går det att ordna så att dina värdepapper flyttas, vilket är positivt eftersom det innebär att du slipper sälja av dem, ta ut pengarna, sätta in pengar i ditt andra ISK och sedan hoppas på att kurserna inte gått upp alltför mycket när du försöker köpa samma värdepapper igen.
Reglerna för vad som gäller vid flytt för värdepapper varierar dock en hel del mellan olika aktörer, och detta är bra att kolla upp innan man väljer vem man vill ha sitt ISK hos.
Här är några tips på frågor man bör skaffa sig svar på innan man gör någon första insättning och börjar köpa på sig värdepapper i ett ISK:
- Går det att flytta värdepapper från detta ISK till ett ISK hos någon annan aktör? Finns det några undantag? (Det brukar t ex inte gå att flytta fondandelar i en fond som förvaltas av aktören själv.)
- Vad kostar det att flytta hela mitt innehav?
- Vad kostar det att flytta enskilda värdepapper, och hur beräknas avgifterna? Skiljer det sig mellan olika värdepapperstyper? Finns det något tak för hur hög kostnaden kan bli för en flyttomgång?